Sådan får du en mere sikker træning

Både din teknik og dit udstyr kan have en stor betydning for hvor meget du får ud af din træning. Vi har her samlet en række tips til hvordan du får den sikreste træning, så du undgår skader og uheld.

Gamle løbesko

En gammel huskeregel er, at man bør udskifte sine løbesko, når man har løbet ca. 1000 km i dem. Men det kan for nogen ikke være ofte nok. Gamle løbesko kan resultere i både overbelastningsskader i knæ og sener, eller vrid i fod og knæ, fordi de ikke har den samme affjedring længere. Mærk efter hvordan skoen føles at løbe i. Er det blevet hårdere siden du købte skoen, så er den nok slidt ned i sålen, og skal skiftes ud med en ny model.

Rutine

Din krop bliver stærkere jo oftere du træner den. Derfor er det vigtigt at få indarbejdet en sikker rutine, uanset hvilken motionsform du dyrker. Hvis du holder længere pauser mellem dine træning, så husk at starte roligt ud igen, så du ikke starter med en overbelastningsskade. Skær et par kilometer af løberuten eller tag nogle kilo af vægten, når du starter op igen efter en pause.

Og byg din rutine op igen, så du kan få mest muligt ud af din træning, så er det både sjovt og sikkert.

Sikre redskaber

Udstyret skal være i orden, når du går i gang med din træning. En elastik der springer, et kabel der ikke er sikret eller en løs fjeder kan give både store og små uheld. Sørg for at gennemgå dit træningsudstyr før du starter. Husk derfor også, at gennemgå f.eks. det ankerpunkt du spænder reb eller slynger fast i. Et ankerpunkt skal holde til din kropsvægt, hvis du bruger det til TRX træning eller lignende. Derfor skal ankerpunktet være sikkert fastgjort til loft eller væg, så det holder gennem hele din træning.

 

Rolig og sikker fremgang

Det kan være fristende at kyle en masse kilo mere på maskinen, eller forsøge med en tur på et par kilometer mere end sædvanligt. Men det kan faktisk være en større ulempe end fordel, hvis du træner regelmæssigt. Du risikerer kedelige overbelastningsskader, eller ømme kropsdele. Det kan holde dig ude i både et par dage, men også helt op til et par uger. Og så mister du alligevel det du opnåede ved at presse kroppen for meget og for hurtigt. En stabil og sikker fremgang er den bedste løsning for kroppen på længere sig.