Det gør solen ved dig

I Danmark er det ikke meget vi får solen at se i forhold til de sydlige lande. Og derfor er det ikke ualmindeligt at vi danskere søger mod syden varme, så snart vi har mulighed for det. Men hvorfor er det egentlig at vi så godt kan lide solen stråler? Eller tager vi bare på ferie for at slappe af? Eller måske er det en kombi?

Solen er jordens hjerte 
Solen er en af verdens vidundere, og uden solen vil planter, dyr og mennesker ikke eksistere. Solen giver lys, varme og energi for at organismer kan eksistere og udvide sig. I gamle dage bedte mig til solen, som man ber til gud i dag. Man bedte solen om at helbrede og forhindre sygdomme, og som generel tro. I dag er man blevet klogere på solen. For den har altså også nogle skadelige effekter. Den kan nemlig gøre os forbrændte på huden, og værst tilfælde være årsagen til hudkræft. Det gør at vi er begyndt at være indendørs, end man var i gamle dage, og vi prøver at forhindre os i at være i solen for lang tid ad gangen. Det har dog også sine bivirkninger, da solen gør rigtig meget for kroppen, fx. får vi sunde D-vitaminer af solen, og når man ikke kommer nok ud i solen, så kommer man altså i mangel på D-vitamin.

Mangel på D-vitamin
Når vi ikke får de naturlige D-vitaminer fra solen, kan man heldigvis få D-vitaminer i tabletter. Vi har brug for D-vitamin for at kunne optage calcium og fosfor. Som vi finder i vores tænder og knogler. Mangler vi D-vitamin længe nok, øges risiko for sygdomme, såsom knogleskørhed, nogle kan få hjerteproblemer og dårligt stofskifte.

Du kan gøre: 
Sørg for at udnytte solen når den er fremme, det kan gøres ved at gå en lang tur og få solen i øjnene, træk gardinerne for, så der opstår sollys inde i huset.
Hvis du mistænker at du mangler D-vitamin, kan du få det tjekket hos din læge. Du kan derefter spise D-vitaminer i form af tabletter.
Brug solcreme af høj faktor, når du opholder dig i solen. Du skal prøve at lade vær med at blive solbrændt. Du kan beskytte din hud ved at smøre dig ind i en god solcreme med høj sol faktor. Ophold dig gerne i skyggen, da solen vil give genskær og du vil altså også kunne blive brun, selvom du opholder dig i solen. Du du er udenfor og solen skinner, så undgå at bruge solbriller.