5 tegn på at du har mår på loftet
Måren er desværre et meget almindeligt skadedyr i Danmark. Det ville ikke som sådan være et skadedyr, hvis det blot kunne blive ude i naturen, hvor det holder til, men ligesom rotter og mus, søger måren indendørs, når temperaturen falder. Det betyder, at du kan risikere at få besøg af mår på loftet fra efteråret og hele vinteren over.
Det er dog absolut ikke en gæst, du har lyst til at have besøg af. Måren er nemlig kendt for at larme så meget, at den driver husets beboere til vanvid. Det er en lyd, der altid vil være en gene, men den kan virke ekstra belastende, når måren kradser direkte ned i loftplader, hvilket kan gøre støjen mere mærkbar. Måren er dog også kendt for at sprede kraftige lugtgener i form af urin, ekskrementer og døde dyr – og den er også glad for at bide og kradse i isolering og ledninger.
5 tegn på at du har mår på loftet
Her kommer de 5 mest almindelige tegn på mår:
- Kraftige lyde på loftet, især når det er mørkt udenfor
- Lugtgener fra urin, ekskrementer og døde dyr
- Huller på størrelse med et almindeligt hønseæg
- Fjer og knoglerester fra fugle på loftet
- Tydelig isolering i udhængsbrædderne
Hvordan ser en mår ud?
Du vil nok ofte opleve tegn på mår, før du rent faktisk ser en mår. De er nemlig nataktive. Men derfor er det selvfølgelig en god idé at vide, hvordan de ser ud alligevel.
En mår er oftest mellem 40 og 75 cm lang. Den er brun, men har en genkendelig hvid plet på brystkassen, der deler sig i to ved forbenene.
Hvordan bekæmper man mår?
Der findes flere forskellige måder, du kan prøve at bekæmpe måren på. Du kan f.eks. satse på fældefangst, men sandsynligheden for at fange måren på denne måde er 1 til 10. Det kræver også, at du tjekker fælden flere gange om dagen, og hvis du fanger måren, skal du enten køre den meget langt væk, så den ikke kan finde vejen tilbage – eller så skal du betale for aflivning af måren.
Du kan også prøve at bekæmpe måren med dens egen medicin, nemlig et kraftigt lugtestof, både på loftet og udhængsbrædderne. Her skal du dog være opmærksom på, at du og din familie også vil være generelt af denne stank.
Der er dog én metode, som garanterer en effekt på rimelig kort tid, nemlig Gnaversirenen. Det er et ultralydsapparat, der blot skal sættes i stikkontakten – og så udsender den en højfrekvent lyd, som stresser måren og sender den på flugt. Den skaber med andre ord et miljø for måren, som den ikke kan holde ud, og den søger derfor andre steder hen. Gnaversirenen kan således både bruges til at slippe af med mår, men den kan også bruges til at forebygge nye besøg.