4 råd til at få flere grøntsager i barnet

Største delen af forældre kan sagtens nikke genkende til at man ikke kan få særlig mange forskellige grøntsager i sit barn eller sine børn. Mange børn er en slags forskrækket over for grøntsager, og det kan være den “kedelig” farve de har, eller lugten. I hvertfald smager det ikke som slik, og det ligner bestemt heller ikke. Men vi forældre ved at der en masse gode vitaminer i grøntsagerne, som barnet har godt af.

 1. Gør det til en fast inventar på bordet 
  Hvis du starter med at servere grøntsager fra den ene dag til den anden, kan du bide dig en tungen på, at din barn vil sidde og skue mærkeligt på grøntsagerne, og nægte at smage. Men hvis du servere det igen og igen, så vil barnet finde mere tryg ved det og på sigt vil barnet over gå med til at smage. Det er ikke sikkert at barnet kan lide det, for ifølge undersøgelserne, så skal man smage på samme mad flere gange, før hjernen finder ud af og man kan lide det eller ej.
 2. Blend det
  En anden måde at få grøntsager i barnet på, kan være at man blender dem helt, så barnet ikke kan se det. Man kan dermed blande det i lasagnen, frikadellerne, eller hvad retten nu står på. Når barnet ikke kan se det, ved barnet heller ikke, at der er noget der er “ulækkert” i, og grøntsagerne kan næsten ikke smages.
 3. Involver barnet i madlavning
  En anden måde, som også vil kunne lokke dit barn til at spise flere grøntsager, kan være at involvere barnet i at lave maden. Hvis barnet får lov til at skære blomkålen ud i små buketter, eller gulerødderne i skiver. På den måde får barnet en føling omkring grøntsagen, og når barnet selv har stået og skåret det ud, vil de fleste børn også gerne smage på ens egen mad.
 4. Ingen skæld ud
  Det værste man kan gøre er, at lave et kæmpe nummer ud af at barnet ikke vil spise grøntsager. Hvis først barnet nægter og mor bliver sur, så vil barnet se det grøntsagerne i et dårligt lys. Derfor bør man absolut heller ikke tvinge børn til at spise grøntsager, hvis de ikke har lyst. Dog skal man huske på at rose barnet, selv når de smager bare lille musebid. Små succeser, vil føre til kæmpe succeser. Det tager lidt lidt tid. Men men tålmodighed rækker det langt. Nogle børn er nysgerrige af natur for nye smage, andre er helt skræmt for nyt mad. Det er også normalt, det kræver blot tid og succes.