4 gode råd til at få baby til at sove

Det er først, når vi ikke får den mere, at det går op for os, hvor vigtigt søvnen rent faktisk er for at få en travl hverdag til at hænge sammen. Når man bliver forælder for første kan, vil mange ting ændre sig, og en af de ting er søvnen. Hvis baby ikke vil sove, går det nemlig ud over forældrene – og det er faktisk uanset om det er om natten eller til luren i dagtimerne. Vi har derfor her samlet 3 gode råd til, hvad du kan gøre, når baby ikke vil sove.

Skru ned for lys og lyde

Du ved selv, hvor svært det kan være at falde i søvn, når der er lys og lyd omkring én – og det samme har din baby. De fleste slukker for lyset og for fjernsyn, musik og lignende, når de skal sove, og derfor bør du også slukke eller som minimum dæmpe lys og lyd, når du skal have din baby til at sive. Det er faktisk en god idé allerede at slukke for lyset, når du lægger barnet i seng, så det ikke virker for voldsomt, når det pludselig bliver mørkt. Det er også en god idé at slukke helt for musik, fjernsyn eller andre ting, der laver lyde eller endda larmer. Hvis der er rolige omgivelser omkring baby, så vil det smitte af og barnet vil kunne finde ro og falde i søvn.

Skift bleen

Det er ikke nemt at få en nyfødt til at sove, men hvis der er en våd ble involveret, kan du prøve nok så meget af, uden at det giver pote. Hvis baby derfor vågner igen og igen, så skal der nok en ren ble til. Når du skifter ble, bør du lade være med at tænde lyset helt og undgå også gerne så vidt muligt at underholde, lege eller tale med barnet. Det signalerer nemlig, at det er tid til at sove, og ikke tid til at lege.

Giv baby lidt vand

Det kan også være at baby simpelthen bare er tørstig og derfor vågner hele tiden. Her kan det være en god idé at tilbyde den lille lidt vand. Så kan du være sikker på, at dit barn ikke er tørstig, og du kan samtidig vise, at om natten spises der ikke. Natten skal være så kedelig som overhovedet muligt, hvis du vil have din baby til at sove.

Køb en slyngevugge med motor

Selvom du følger alle de gode råd, der findes, så er det stadig ikke sikkert, at din baby vil sove. Du kan bruge meget tid på at vugge dit barn i søvn hver aften og til hver enkelt lur, men det går ud over sin egen søvn. De fleste børn elsker at blive vugget, og særligt de nyfødte har let ved at falde til ro ved vuggende bevægelser. Her kommer en slyngevugge med motor ind i billedet. Det bløde stof tager lydende, nærheden intensiveres og de gyngende bevægelser minder baby om tiden i mors mave. Det får de mindste til at overgive sig til søvnen. En slyngevugge kan derfor for langt de fleste være en nødvendighed, hvis de har deres søvn kær og gerne vil give baby en god søvnrytme.